-
1. Brzozowska A. Składniki mineralne w żywieniu człowieka Wyd. AR Poznań 1999.
-
2. Czech A., Grela E. Zwyczaje żywieniowe i częstotliwość spożywania produktów odżywczych wśród studentów uczelni lubelskich, Żywienie Człowieka i Metabolizm XXX, 1/2, 81-85, 2003.
-
3. Dolata W., Piotrowska E., Szczepaniak B. Wpływ częściowej wymiany tłuszczu preparatem błonnikowym pszennym na teksturę i wybrane cechy sensoryczne wędlin drobno rozdrobnionych. Bromat. Chem. Toksykol. Suplement, 443-447, 2005.
-
4. Gawęcki J., Hryniewiecki M. /red./ Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wyd. Nauk. PWN Warszawa 2000.
-
5. Jeżewska-Zychowicz M., Łyszkowska D. Ocena wybranych zachowań żywieniowych młodzieży w wieku 13-15 lat i ich uwarunkowań na przykładzie środowiska miejskiego, Żywienie Człowieka i Metabolizm XXX, 2003, 1/2, 572-576.
-
6. PN- ISO 8589: 1988. Analiza sensoryczna. Ogólne wymagania dotyczące projektowania pracowni analizy sensorycznej.
-
7. Szymandera-Buszka K., Gramza A., Haczyk E. Estimation of fish consumption as iodine source. Polish Journal of Environmental Studies, vol. 15, No.2B, part III, 832-834, 2006.
-
8. Szymandera-Buszka K, Waszkowiak K. Wpływ soli jodowanej na zmiany ilościowe i jakościowe tiaminy w kotletach mielonych z mięsa indyczego. Żywność 3 (36), 45-51, 2003.
-
9. Waszkowiak K., Górecka D., Janitz W. Wpływ preparatu błonnika pszennego na jakość sensoryczną potraw mięsnych. Żywność 3 (28), 53-61, 2001.
-
10. Waszkowiak K., Szymandera-Buszka K., Janitz W. Utilization of collagen isolate as a carrier of potassium iodide in production and storage of dishes from turkey meat. EJPAU 3 (2), 1-8, 2000.