The cyclitols: D-pinitol, D-chiro-inositol are naturally present in the tissues of Lupinus angustifolius. The effect of these cyclitols on the behaviour of the pea associated clone of Acyrthosiphon pisum during various stages of probing was studied. The main stage of probing studied was the stylet penetration in mesphyll and vascular bundle. D-pinitol, D-chiro-inositol and their mixture were exogenously applied to pea Pisum sativum explants and the aphid probing behaviour was evaluated using the Electrical Penetration Graph technique (EPG). Feeding of peas with cyclitols at a concentration of 10 mM, caused a selective accumulation of D-pinitol and D-chiro-inositol in stems, leaf petioles, and leaf blades. In aphid bodies, both cyclitols were traced, respectively, to the host plant treatment. The new cyclitols in pea tissues did not significantly affect the total duration and frequency of aphid activities during probing in peripheral as well as vascular tissues. However, the aphid behaviour on cyclitol-treated plants as compared to their behaviour on the control was slightly altered. Non-probing and probing in mesophyl prevailed among aphid activities during the initial period of stylet penetration. Aphids on D-pinitol+D-chiro-inositol-treated plants reached phloem vessels relatively later than aphids on the control and D-chiro-inositol plants. There were recurrent switches between E1 (salivation) and E2 (sap ingestion) patterns in some aphids during the phloem phase on D-pinitol and D-pinitol+D-chiro-inositol - treated plants. This may reflect difficulties in the uptake of the phloem sap, and point to lupin cyclitols as being responsible, at least in part, for the rejection of L. angustifolius as a host plant by the pea clone of A. pisum.
Badano wpływ cyklitoli: D-pinitolu i D-chiro-inozytolu oraz ich mieszaniny na zachowanie mszycy grochowej (Acyrthosiphon pisum) podczas różnych faz żerowania, głównie penetracji kłujki w tkankach miękiszowych i przewodzących. D-pinitol i D-chiro-inozytol zostały podane w roztworze, w którym zanurzono końce odciętych pędów grochu Pisum sativum. W naturze tkanki grochu są pozbawione tych cyklitoli. Natomiast są one obecne w tkankach łubinu wąskolistnego Lupinus angustifolius, który nie jest akceptowany przez mszycę grochową. Zachowanie mszyc podczas żerowania badano za pomocą techniki Elektronicznej Rejestracji Żerowania (Electrical Penetration Graph - EPG). Egzogenna aplikacja cyklitoli w stężeniu 10 mM spowodowała akumulację tych substancji w pędach, ogonkach i blaszkach liściowych grochu. Obecność cyklitoli stwierdzono również w organizmie mszyc żerujących na badanych pędach grochu. Cyklitole nie wpływały istotnie na całkowity czas trwania i częstość poszczególnych etapów penetracji kłujki tak w tkankach peryferyjnych, jak i przewodzących. Jednak stwierdzono, że po podaniu mieszaniny cyklitoli (D-pinitolu i D-chiro-inozytolu), wśród aktywności związanych z żerowaniem przeważał brak penetracji i penetracja tkanek peryferyjnych. Ustalono również opóźnienie w rozpoczęciu żerowania, jak też częste zmiany modeli E1 (wydzielanie śliny do floemu) i E2 (pobieranie soku floemowego). Zjawiska te mogą wskazywać na trudności w żerowaniu spowodowane przez cyklitole. Zawartość D-pinitolu i D-chiro-inozytolu w tkankach łubinu wąskolistnego może być jedną z przyczyn braku akceptacji tej rośliny przez mszycę grochową.