Stosowanie substancji dodatkowych do żywności uregulowane jest przepisami prawnymi. W związku z faktem, że coraz więcej producentów opiera produkcję na zastosowaniu tego rodzaju dodatków, konieczna jest ocena ryzyka wynikająca z pobrania tych substancji z dietą. Kraje członkowskie mają monitorować pobranie oraz stosowanie substancji dodatkowych w żywności i w zależności od wyników dostosowywać przepisy prawne z tego obszaru na poziomie Unii Europejskiej. Z przeprowadzonych badań wynika, że pomimo uregulowań prawnych, konsumenci obawiają się substancji dodatkowych stosowanych w żywności. Konieczne jest zatem prowadzenie edukacji w obszarze bezpieczeństwa stosowanych substancji dodawanych do żywności, jak również zasad prawidłowego żywienia.
Usage of food additives are regulated by law. Due to the fact, that more and more producers use these kind of additives, there is necessary to conduct risk assessment resulting from intake of these substances. Member States shall monitor the consumption and use of food additives and depending on the findings to update regulation in this area at the European Union level. The studies have shown that despite the regulation, consumers are afraid of additives in food. It is very important to educate consumers in the area of safety of food additives as well as the principles of proper nutrition.