Badano aktywność kwasotwórczą oraz stan fizjologiczny szczepu Y. lipoly- tica Wratislavia 1.31 podczas półciągłej biosyntezy kwasu cytrynowego z glicerolu odpadowego. Proces rozpoczęto jako hodowlę fed-batch, a następnie przeprowadzono 8 cykli hodowlanych, różniących się objętością wymienianego podłoża. W pierwszych czterech cyklach wymieniano około 30% (0,4 dm3), w kolejnych 40% (0,5 dm3) objętości roboczej bioreaktora. Wymiana 0,4 dm3 podłoża umożliwiała otrzymanie do 175 g-dm-3 kwasu cytrynowego z wydajnością 0,66 g-g-1. Zwiększenie wymienianej objętości podłoża wpłynęło na obniżenie stężenia kwasu cytrynowego do 120 g-dm"3; wzrost stężenia biomasy, erytrytolu oraz wzrost udziału w populacji komórek o objętości powyżej 60 m3. Ocena stanu fizjologicznego drożdży podczas długoterminowego procesu wykazała ich dobrą żywotność oraz wysoką stabilność genetyczną i fenotypową.
The objective of the current study was to determine growth and acid-forming activities, morphology and physiology of Yarrowia lipolytica Wratislawia 1.31. The process was started as a fed-batch cultivation after that repeated batch cultivation was carried out in 4 batches for each volume of changing medium (0.4 and 0.5 dm3). When 0.4 dm3 of fresh medium was exchanged this strain produced 175 g • dm-3 citric acid and the citric acid yield was high 0.66 g-g-1. Increasing the volume of medium exchanged (to 0.5 dm3) affected the lower concentration of citric acid to 120 g • dm-3 but increase the concentration of biomass and erythritol was observed. Physiological state assessment of yeasts used in the study showed their good viability and high genetic and phenotypic stability.