Serwis Infona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Są to wartości tekstowe, zapamiętywane przez przeglądarkę na urządzeniu użytkownika. Nasz serwis ma dostęp do tych wartości oraz wykorzystuje je do zapamiętania danych dotyczących użytkownika, takich jak np. ustawienia (typu widok ekranu, wybór języka interfejsu), zapamiętanie zalogowania. Korzystanie z serwisu Infona oznacza zgodę na zapis informacji i ich wykorzystanie dla celów korzytania z serwisu. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności oraz Regulaminie serwisu. Zamknięcie tego okienka potwierdza zapoznanie się z informacją o plikach cookies, akceptację polityki prywatności i regulaminu oraz sposobu wykorzystywania plików cookies w serwisie. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w swojej przeglądarce.
The subject of the authoress' considerations is the 'pig cycle' phenomenon which had been firstly formulated by Samuel Benner in 1895. Since then the mechanism of pig cycle has been investigated and discussed by many foreign as well as Polish scientists. The key fields of American studies on pig cycle like: reason for cyclic development of pig production, spider net theorem, duration of a cycle and its particular phases, were presented in the article. The results of researches conducted during the last several years were also discussed. An important part of the article is devoted to Polish pig cycle in both pre- and post- Second World War periods. During the post-war period the researchers dealing with pig cycle problem had to be faced with difficult question whether cyclic fluctuations of hog production could take place in centrally planned economy. A very practical aspect of the study related to stabilization of pig market was pointed out in the article. Different approaches of agricultural policies in different countries and periods were also presented.
Institute of Agricultural and Food Economics - National Research Institute, Polish Academy of Sciences' Committee on Agricultural Economics, Polish Economic Society
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy