Escherichia coli jest Gram-negatywną, względnie beztlenową pałeczką należącą do rodziny Enterobacteriaceae. Wchodzi w skład fizjologicznej flory bakteryjnej jelita grubego człowieka oraz zwierząt stałocieplnych. Spotyka się ją w elementach abiotycznych środowiska, takich jak wody, ścieki, osady ściekowe, gleba i żywność. Bakteria ta w określonych warunkach wykazuje chorobotwórczość dla człowieka, wywołując głównie schorzenia układów pokarmowego i moczowego.
Proponowana metoda jakościowa i ilościowa wykrywania bakterii E. coli zawiera pięć/sześć etapów:
- oznaczenie suchej masy osadu,
- przygotowanie próbki uśrednionej i badawczej oraz przywrócenie bakteriom aktywności fizjologicznej, - wykonanie rozcieńczeń,
- namnażanie i identyfikacja na podłożu chromogennym-selektywnym,
- wyliczenie ilości jtk E. coli w 1 g suchej masy osadu,
- opcjonalnie identyfikacja biochemiczna.