The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
W pracy oceniono wpływ dodatku selenu nieorganicznego (8 mg/dm³) na wzrost i siłę pędną drożdży piekarskich. Hodowle prowadzono na pożywkach melasowych z dodatkiem selenianu(IV) sodu; odniesienie stanowiły próby bez dodatku selenu. Ocenie poddano piekarskie szczepy drożdży S. cerevisiae (13/24K, R, 16/24XXX oraz G) pochodzące z kolekcji Zakładu Technologii Spirytusu i Drożdży Politechniki Łódzkiej...
Przedmiotem badań była ocena wpływu enzymów pomocniczych proteazy i fitazy na wydajność fermentacji zacierów żytnich oraz syntezę alkoholi wyższych. Zaciery przygotowano technologią bezciśnieniowego uwalniania skrobi, stosując we wszystkich wariantach enzymy podstawowe: α-amylazę i amyloglukozydazę oraz enzym obniżający lepokość zacieru - ksylanazę, stosując trzy warianty, z udziałem w procesie zacierania:...
Zapotrzebowanie na wysokowydajne i stabilne genetycznie szczepy drożdży jest ciągłym wyzwaniem dla naukowców. Jednym ze sposobów poprawienia ekonomiki produkcji drożdży piekarskich jest stosowanie szczepów o obniżonym zapotrzebowaniu na biotynę. Skutkiem niedoboru biotyny w komórkach drożdży jest słabe namnażanie komórek, obniżenie siły pędnej oraz mniejsza trwałość biologiczna drożdży. Większość...
Hybrydyzacja somatyczna jest jednym ze sposobów otrzymywania ulepszonych szczepów drożdży Saccharomyces cerevisiae. Kluczowym etapem procesu jest selekcja szczepów oraz izolacja i selekcja ich form haploidalnych. W przedstawionym artykule zostały opisane poszczególne etapy izolowania i selekcji wysokopiennych haploidów biotynoniezależnych. Określono zdolność zarodnikowania szczepów w różnych podłożach...
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.