The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
Rozwój nowych technologii powoduje pojawianie się nowych składników żywności stosowanych do środków spożywczych. Składniki te nie były wcześniej stosowane w żywieniu ludzi w Unii Europejskiej. Wprowadzanie do obrotu nowych składników żywności jest regulowane prawnie.
W Polsce, tak jak i na całym świecie, obserwuje się zwiększenie liczby osób w starszym wieku (65 lat i więcej). Liczne choroby i przyjmowanie leków wymuszają modyfikacje odżywiania i ograniczają swobodny wybór żywności osobom starszym. Brak niektórych produktów w codziennej diecie może obniżać wartość odżywczą racji pokarmowych seniorów i prowadzić do niedoborów witamin i składników mineralnych. Ludzie...
Introduction and objective: The risk of food-borne infections in hospitalized patients with compromised immune systems is much higher and can also lead to more serious health consequences than among other population groups. Therefore, food hygiene within the hospital setting, should be handled in an appropriate manner. In 2008, there were 732 hospitals in Poland. It was estimated that 7.2 million...
There is a growing tendency in frozen ready meals consumption both worldwide and also in Poland. Therefore, the proper safety and ąuality of these meals must be assured. The paper prouides guidance in the field of safety and ąuality parameters of frozen ready meals production. It also includes an example of ąuality management plan in frozen vegetables or uegetables and meat ready meals’ production...
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), uwzględniając szkodliwe skutki wysokiej zawartości soli w dietach, zaleciła zmniejszenie jej spożycia do 5 g NaCl na osobę dziennie. Spożycie soli w Polsce około trzykrotnie przekracza poziom zalecany. W związku z powyższym realizowany jest program zmniejszania spożycia soli. Program ten obejmuje działania na rzecz obniżenia zawartości soli w produktach spożywczych...
W drugim kwartale 2009 roku przeprowadzono badania ankietowe celem oceny spełnienia wymagań GMP/GHP i stopnia wdrożenia systemu HACCP w placówkach gastronomicznych w Łodzi. Na podstawie otrzymanych wyników stwierdzono, że wymagania GMP/GHP spełnia 76% badanych placówek gastronomicznych. Poziom zaawansowania wdrożenia GMP i systemu HACCP w ww. placówkach na terenie Łodzi wypadł korzystnie w odniesieniu...
Zanieczyszczenie biosfery stwierdzone jest jako fakt. Lecz podobne zanieczyszczenie może występować w sferze zmysłowej (lub noosferze, jak nazywają ją Wiernadski i Teilhard de Chardin). To zanieczyszczenie umysłu może mieć ogromne konsekwencje. We współczesnym świecie zagubiliśmy się w wielości relatywistycznych perspektyw, które nie stanowią podstawy konkrentnego obrazu świata; również nauka nie...
Na początku XXI wieku nikt już nie neguje, że niezbędna jest całościowa aktualizacja i reinterpretacja naszej wiedzy o istocie człowieka jako części biosfery. Spojrzenie holistyczne wymaga uwzględnienia całej współczesnej wiedzy nie tylko w zakresie nauk humanistycznych, lecz także dziedzin zajmujących się wyjaśnianiem procesów życia we wszystkich jego wymiarach. Towarzyszy temu świadomość zachodzącej...
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.