The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
Wiele wyników badań przemawia za korzystnym - zarówno dla zdrowia, jak i środowiska - oddziaływaniem diety opartej w dużym stopniu na produktach pochodzenia roślinnego (warzywa, owoce, pełnoziamiste produkty zbożowe, w tym kasze, nasiona roślin strączkowych i orzechy). Prawidłowo zbilansowane diety roślinne zapewniają korzyści zdrowotne, zmniejszając ryzyko chorób serca i nadciśnienia tętniczego,...
Wstęp: Organizacja żywienia i aktywności fizycznej w szkole jest ważnym elementem wpływającym na stan zdrowia ucznia, jego rozwój oraz dyspozycję do nauki. Cel: Celem badania była ocena organizacji żywienia oraz działań prozdrowotnych z zakresu prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej prowadzonych na terenie szkół podstawowych w Polsce przed wprowadzeniem regulacji prawnych określających wymagania...
Wprowadzenie: Warzywa i owoce stanowią bardzo istotny element zdrowego żywienia. Produkty te są ważnym źródłem przeciwutleniaczy, błonnika oraz witamin i składników mineralnych. Regularne spożywania warzyw i owoców przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zapadalności na choroby układu sercowo-naczyniowego, a także niektóre nowotwory. Cel pracy: Celem pracy była ocena częstotliwości spożycia warzyw i...
W artykule przedstawiono wyniki badania stanu odżywienia dzieci i młodzieży w wieku od 10 do 16 roku życia, przeprowadzonego w 16 województwach w Polsce w roku 2013. Zbadano 3266 uczniów. Stwierdzono u 22,3% nadmierną, a u 8,6% niedoborową masę ciała, na podstawie zastosowanej klasyfikacji BMI według Cole i wsp. (2000, 2007). Odnotowano duże zróżnicowanie dochodzące od 10% do 15% w nasileniu wymienionych...
Wstęp. Prawidłowe odżywianie jest jednym z determinantów zdrowia. Sklepik szkolny to miejsce, które daje uczniom możliwość zakupu żywności, napojów podczas pobytu w szkole i dlatego tak ważne jest, by produkty w nim oferowane były polecane w codziennym żywieniu tej grupy populacyjnej. Dotychczasowe badania wskazują na niewłaściwy, z punktu widzenia zdrowia, dobór asortymentu w większości sklepików...
Szkoła jest drugim po rodzinie środowiskiem, w którym kształtują się postawy i zwyczaje dziecka dotyczące żywienia oraz aktywności fizycznej. W związku z tym poszczególne kraje starają się zadbać o edukację zdrowotną, tak aby wypracować w dzieciach prawidłowe nawyki żywieniowe oraz wpływać na jakość produktów i potraw, jakie dzieci spożywają w szkołę. Wiele badań wskazuje, że wprowadzenie standardów...
Cel pracy. Celem pracy było określenie częstości spożycia produktów zawierających składniki bioaktywne w ramach zwyczajowego sposobu żywienia przez pacjentów z chorobami układu krążenia (ChUK). Materiał i metodyka. Badania przeprowadzono wśród 200 pacjentów, leczących się w poradniach i klinikach kardiologicznych na terenie Warszawy na przełomie sierpnia i września 2013 r. Wyniki zebrano przy wykorzystaniu...
The evaluation of the School Fruit Scheme was performed among grade 3 pupils (9 years old) from 58 randomly selected primary schools in the area of 5 selected voivodeships: Pomorskie, Opolskie, Wielkopolskie, Podkarpackie, Mazowieckie representative for north, south, central, east and west regions before launching the distribution of fruit and vegetables (October 2010) and at the end of the fruit...
Dietetycy, w codziennej pracy, mają do czynienia z różnymi sytuacjami, które wymagają wiedzy na temat interakcji pomiędzy lekami a żywnością w związku z narastającą konsumpcją leków a także suplementów diety. Celem pracy była ocena wiedzy dietetyków na temat najczęstszych interakcji pomiędzy składnikami żywności a lekami, stosownych zaleceń lub źródeł w diecie niektórych składników mogących wchodzić...
W artykule omówiono czynniki kształtujące preferencje żywieniowe u dzieci. Wskazano, że już w okresie płodowym kształtują się preferencje żywieniowe. Zaprezentowano badania różnych ośrodków naukowych dotyczących preferencji smakowych. Wykazano, że są one związane ze środowiskiem, w jakim dziecko dojrzewa, i sytuacji żywieniowych, w jakich dane było mu się znaleźć. Na preferencje żywieniowe można wpływać...
Wprowadzenie. Żywienie zbiorowe w szkołach stanowi ważny element prawidłowego sposobu żywienia dzieci i młodzieży. Cel. Celem badań była ocena wartości odżywczej całodziennych racji pokarmowych uczniów warszawskich szkół podstawowych spożywających obiady serwowane w szkole w porównaniu do uczniów nie spożywających takich obiadów w szkole. Materiał i metody. Badania przeprowadzono na przełomie 2009/2010...
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.