The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
Human milk is a first choice in infant nutrition. It not only provides all the nutrients necessary for the proper infant`s development but also contains bioactive factors that provide natural protection against infections. Unfortunately, chemical contaminants can pass to breast milk and pose a health risk for the breastfed infant’s health. Acrylamide is a typical process contaminant and in food it...
Human breast milk due to its unique composition and the ability to adapt to the needs of the infant, is referred to as the "gold standard". Exclusive breastfeeding is recommended for the first 6 months of a inflant's life. The composition of breast milk and its metabolites is not constant and varies depending on the influence of various factors. Its analysis allows for rational management...
Celem pracy była analiza i ocena trendów zmian zawartości akryloamidu w czipsach i frytkach gotowych do spożycia, przebadanych w ramach ogólnopolskich badań monitoringowych w latach 2004 - 2016. Ocenę istotności różnic między zawartościami akryloamidu w poszczególnych kategoriach produktów ziemniaczanych przeprowadzono z zastosowaniem nieparametrycznego testu średnich rang KruskalaWallisa, przyjmując...
Wstęp: Barwa jest jedną z głównych cech determinujących jakość i atrakcyjność produktów spożywczych. Do jej opisu stosuje się metody analizy sensorycznej oraz pomiar instrumentalny. Analiza sensoryczna zajmuje się oznaczaniem jakości sensorycznej żywności za pomocą jednego lub kilku zmysłów stosowanych jako aparat pomiarowy. W instrumentalnych pomiarach barwy stosuje się wyspecjalizowaną aparaturę,...
Celem pracy było opracowanie i walidacja metody oznaczania zawartości kofeiny w napojach bezalkoholowych. Zawartość kofeiny w napojach oznaczono metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej z wykorzystaniem detektora z matrycą fotodiodową (HPLC-DAD). Rozdzielanie chromatograficzne przeprowadzono na kolumnie Lichrospher RP-18. Opracowana metoda została poddana walidacji i potwierdzono, że charakteryzuje...
Przedmiotem badań było oznaczenie składu kwasów tłuszczowych, z uwzględnieniem nienasyconych kwasów tłuszczowych o konfiguracji trans, w 44 produktach powszechnie spożywanych w Polsce: dwadzieścia trzy marki margaryn (cztery twarde i dziewiętnaście miękkich), szesnaście marek miksów tłuszczowych, uzyskane w procesie miksowania masła i oleju (np. słonecznikowego, rzepakowego, sojowego, palmowego) lub...
Wstęp: Izomery trans kwasów tłuszczowych powstają przede wszystkim podczas przemysłowego utwardzania olejów roślinnych i rybnych. Wyniki licznych badań dowiodły, że izomery trans jednonienasyconych kwasów tłuszczowych spożywane z dietą stanowią czynnik ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Materiał i metody: Celem pracy było oznaczenie zawartości kwasów tłuszczowych, ze szczególnym uwzględnieniem izomerów...
Background. Numerous studies have demonstrated acrylamide to be both neurotoxic and carcinogenic. At present it is widely recognised that acrylamide is mainly formed through the Maillard reaction from free asparagine and reducing sugars. The major sources of dietary acrylamide are potato products, processed cereals and coffee. Objective. To optimise and validate an analytical method for determining...
Background. Many animal studies have shown that acrylamide is both neurotoxic and carcinogenic. The first reports of acrylamide actually having been found in foodstuffs were published in 2002 by the Swedish National Food Agency in conjunction with scientists from the University of Stockholm. It has since been demonstrated that acrylamide arises in foodstuffs by the Maillard reaction, ie. between free...
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uwzględniając szkodliwe skutki wysokiej zawartości soli w diecie zaleca, aby maksymalne dzienne pobranie soli nie przekraczało 5 g. Celem badań było oznaczenie zawartości soli w różnych rodzajach hamburgerów. Materiał do badań stanowiło 9 próbek hamburgerów zakupionych w trzech restauracjach sieciowych: McDonalďs, Burger King i KFC na terenie Warszawy i okolic. Zawartość...
Celem pracy było oszacowanie narażenia dzieci i młodzieży w wieku 13-18 lat na akryloamid pochodzący z żywności. Materiał do badań stanowiły dane o spożyciu żywności pochodzące z kwestionariuszy częstości spożycia wybranych produktów spożywczych w ciągu ostatniego miesiąca w 2007 r. (49) oraz z wywiadów o spożyciu żywności w ciągu ostatnich 24 godzin w 2000 r. (504) oraz wyniki zawartości akryloamidu...
Celem pracy była analiza wybranych grup przekąsek słonych (chipsy ziemniaczane, chrupki, w tym kukurydziane oraz paluszki) na polskim rynku pod kątem ich dostępności, ze szczególnym uwzględnieniem smaku produktu, producenta oraz wielkości opakowań dostępnych na rynku. Analiza wykazała, że w przebadanych sklepach w Warszawie i okolicach można było zakupić 239 różnych asortymentów słonych przekąsek,...
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.