The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
Truskawki stanowią bogate źródło witamin, substancji odżywczych oraz przeciwutleniaczy. Owoce sezonowe nie nadają się do długiego przechowywania, stąd ich nadwyżki po zbiorze należy odpowiednio zabezpieczyć lub poddać przetworzeniu. Podczas przechowywania dochodzi do strat cennych składników odżywczych. Celem podjętych badań była ocena wpływu czasu i temperatury przechowywania na zmiany zawartości...
Oceniono wpływ sposobu otrzymywania soku pomarańczowego i jabłkowego na zawartość witaminy C, cukrów ogółem, kwasowości, pH oraz ekstraktu. W tym celu wykorzystano różne urządzenia (wyciskarkę wolnoobrotową, sokowirówkę), a także wzięto pod uwagę soki dostępne w handlu detalicznym o zbliżonych parametrach, czyli przeznaczone do szybkiej konsumpcji (soki jednodniowe). Wykazano, że sposób otrzymywania...
Wheat hot dogs are an attractive food product, consumed throughout the world. As bakery products, they are subject to staling proces and associated quality decrease, which limit their shelf life. One of the methods designed for bakery products durability prolongation are cooling and freezing processes in combination with the packaging system under modified atmosphere with a high concentration of carbon...
Oceniono wpływ warunków uprawy oraz czasu przechowywania chłodniczego na zawartość składników biologicznie aktywnych papryki i brokułu. Wykazano, że zarówno owoce papryki, jak i brokuły pochodzące z upraw ekologicznych charakteryzowały się większą zawartością suchej masy, witaminy C i chlorofili w porównaniu z surowcami pochodzącymi z upraw konwencjonalnych. Ubytki związane z naturalnymi procesami...
Mrożenie jest jedną z metod stosowanych w przemyśle spożywczym, mającą na celu wydłużenie trwałości i przydatności do spożycia surowców zwierzęcych. Nieodłącznym procesem towarzyszącym zamrażaniu jest obniżenie aktywności wody na skutek przemiany fazowej woda-lód. Podczas zamrażania oraz zamrażalniczego przechowywania obserwuje się szereg niekorzystnych procesów związanych z powstawaniem kryształów...
Żywność bogata w przeciwutleniacze, do której należą warzywa kapustne, odgrywa istotną rolą w profilaktyce wielu chorób. Wyróżnia je bogactwo cennych składników odżywczych, takich jak błonnik, sole mineralne i witaminy, przy stosunkowo niskiej kaloryczności. Warzywa podczas przechowywania narażone są na nieodwracalne zmiany w wyniku czego obniżeniu ulegają ich walory żywieniowe. Stąd, celem podjętych...
Analizowano stabilność parametrów barwy i tekstury, w czasie 3 tygodni chłodniczego przechowywania, parówek z mięsa wieprzowego mrożonego z dodatkiem różnych krioprotektantów o właściwościach prozdrowotnych: lecytyny sojowej, rzepakowej, lub słonecznikowej oraz kazeinianów sodu i wapnia. W całym okresie przechowywania stwierdzono jedynie nieznaczne zróżnicowanie parametrów barwy poszczególnych parówek,...
Analizowano właściwości funkcjonalne mięsa wieprzowego (szynka), mrożonego z dodatkiem 5% jednej z trzech różnych lecytyn (E322) w formie proszku, to test rzepakowej odolejonej (A), sojowej (B) lub rzepakowej (C) suszonej rozpyłowo. Próby mrożonego mięsa przechowywano w temperaturze -12*C przez 4 tygodnie. Po rozmrożeniu mięso peklowano, następnie dodano przyprawy, kutrowano z lodem i przygotowano...
Every woodworking production process creates chips that have to be extracted. As a rule the same amount of energy is required to collect and extract the chips as it takes to produce them. It does not matter whether you are processing solid wood or panels – uncollected chips have a negative impact on added value. They reduce the product quality, they make additional tool cleaning necessary, they increase...
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.