The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
Sustainable development is a multi-dimensional phenomenon, and its assessment is not easy and cannot be measured and expressed by one characteristic. The authors made an attempt at designing a synthetic measure thanks to which changes in sixteen regions of Poland between 2003 and 2013 are presented with respect to the level of sustainability based on three components: social, economic, and environmental...
Celem prowadzonych studiów i analiz było określenie kierunków zmian, które nastąpiły w polskim sektorze rolno-spożywczym na tle całej gospodarki kraju. Analiza dotyczyła potencjału wytwórczego i prowadzona była na podstawie informacji o zasobach siły roboczej, wartości środków produkcji oraz nakładów inwestycyjnych w przemyśle spożywczym i w rolnictwie. Okres analizy obejmowały lata 2005-2015, co...
Zwrócono uwagę na problemy związane z powstawaniem plantacji roślin, których biomasa jest przeznaczana na cele energetyczne. Wielu specjalistów podziela opinię, że organizacja bazy surowcowej sprzyja rozwojowi lokalnych rozproszonych centrów energetycznych. Ważne jednak pozostaje pytanie, czy zasadne jest dalsze wytwarzanie biomasy z surowców rolnych i stymulowanie rozwoju tego sektora. Wydaje się,...
Przedstawiono analizę dotyczącą rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce w ujęciu przestrzennym i środowiskowym od 1990 do 2014 roku. Analizie poddano cechy ilościowe rolnictwa ekologicznego, takie jak: liczba gospodarstw, wielkości oraz powierzchnie użytków rolnych w tych gospodarstwach. W analizie wykorzystano dane GUS, GIJHARS. Rolnictwo ekologiczne w Polsce wykazuje dość duże zróżnicowanie regionalne,...
Głównym celem artykułu jest identyfikacja platform i narzędzi mediów społecznościowych wykorzystywanych przez przedsiębiorstwa sektora piwowarskiego w komunikacji z otoczeniem, przede wszystkim potencjalnym klientem. Ponadto w badaniach starano się określić charakter publikowanych treści, zidentyfikować osoby odpowiedzialne za ich zarządzanie oraz przedstawić korzyści i wady ich prowadzenia w komunikacji...
The objective of the paper is to present the development of organic farming in the USA. The development of organic farming is closely linked to the sustainable theory development with economic, social and environmental goals. The aim of organic farming is to produce using a sustainable balance of natural resources. Equally important is production based on organic methods that do not use chemical fertilizers...
W ostatnich latach polityka ograniczania negatywnego wpływu człowieka na środowisko przyrodnicze wpłynęła na rozwój rolnictwa ekologicznego. Znacznie wzrosła liczba producentów ekologicznych surowców żywnościowych, powierzchnia upraw ekologicznych oraz liczba przetwórców. Podstawowym czynnikiem pobudzającym rozwój tego systemu produkcji rolniczej jest system wspierania finansowego poprzez dopłaty,...
Głównym celem artykułu jest przedstawienie sposobu wykorzystania blogów firmowych przez przedsiębiorstwa. Ponadto w badaniach starano się określić charakter treści wpisów umieszczanych na blogach, ustalić wpływ blogów na komunikację w organizacji oraz określić korzyści ich prowadzenia w kreowaniu wizerunku firmy. Badane blogi przede wszystkim wykorzystywane są do komunikacji z klientem (zarówno rzeczywistym,...
Celem pracy była analiza realizacji programu rolnośrodowiskowego w Polsce w latach 2007-2012. Analizie poddano informacje Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW) o wielkości powierzchni użytków rolnych, na których realizowano program rolnośrodowiskowy oraz związanych z tym kwotach płatności w ramach PROW 2004-2006 oraz PROW 2007-2013...
W opracowaniu przedstawiono opinie właścicieli gospodarstw ekologicznych w położonych w wybranych powiatach województwa warmińsko-mazurskiego na temat kanałów sprzedaży wytworzonych surowców żywnościowych. Okazało się, że dystrybucja z gospodarstw odbywa się przede wszystkim konwencjonalnymi metodami. Respondenci wskazywali również na trudności ze sprzedażą ekologicznych surowców w tym bardzo istotny...
Istotną formą racjonalizacji produkcji ekologicznych surowców żywnościowych oraz przezwyciężania skutków rozdrobnienia gospodarstw ekologicznych, uzyskania kompetentnych informacji rynkowych, a przede wszystkim koncentracji podaży produktów rolnych jest integracja pozioma. Celem pracy było przedstawienie roli grup producenckich w rolnictwie ekologicznym w opinii 67 właścicieli gospodarstw ekologicznych...
Obszary wiejskie to nie tylko rolnictwo, ale cała otaczająca przestrzeń. Zarządzanie rozwojem lokalnym, zgodnie ze standardami europejskim, powinno pozwolić na zmniejszenie niekorzystnych zjawisk, jakie występują na obszarach wiejskich. Podstawowym celem pracy jest wskazanie priorytetów rozwoju obszarów wiejskich w gminach województwa warmińsko-mazurskiego na podstawie analizy dokumentów strategicznych...
Celem pracy było poznanie głównych szans i barier funkcjonowania grup producenckich, na przykładzie Lubawskiej Spółdzielni Producentów Trzody „LUB-TUCZ”, działającej na obszarze gminy Lubawa. Podmiotem badań była grupa producentów surowców żywnościowych. Badania były przeprowadzone na przełomie listopada i grudnia 2009 wśród 25 losowo dobranych właścicieli gospodarstw rolnych, należących do grupy...
Celem pracy było poznanie głównych szans i barier funkcjonowania grup producenckich, na przykładzie Lubawskiej Spółdzielni Producentów Trzody „LUB-TUCZ”, działającej na obszarze gminy Lubawa. Podmiotem badań była grupa producentów surowców żywnościowych. Badania były przeprowadzone na przełomie listopada i grudnia 2009 wśród 25 losowo dobranych właścicieli gospodarstw rolnych, należących do grupy...
Celem artykułu było przedstawienie wykorzystania zasobów ziemi oraz siły roboczej w gospodarstwach ekologicznych z obszaru powiatu ostródzkiego oraz olsztyńskiego. Przedmiotem badań były opinie właścicieli gospodarstw ekologicznych z powiatu ostródzkiego i olsztyńskiego oraz dane dotyczące ich gospodarstw. Badania przeprowadzono na przełomie listopada i grudnia 2009 roku i objęto nimi 37 właścicieli...
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.