The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
Marnowanie żywności to, w obecnych czasach, bardzo ważny temat. Szacuje się, iż rocznie na świecie marnuje się 1/3 produkowanej żywności. Straty powstają na każdym z etapów łańcucha żywnościowego „od pola do stołu”. Jednakże dane wskazują, że znaczący odsetek żywności tracony jest na etapie konsumpcji. Istnieją różne metody ograniczania marnowania żywności w gospodarstwach domowych.
Introduction and objective: The risk of food-borne infections in hospitalized patients with compromised immune systems is much higher and can also lead to more serious health consequences than among other population groups. Therefore, food hygiene within the hospital setting, should be handled in an appropriate manner. In 2008, there were 732 hospitals in Poland. It was estimated that 7.2 million...
Projekt MoniQA Noe - 6 Program Ramowy rozpoczął swoją działalność w 2007 r. i został ustanowiony na okres 5 lat. Głównym celem projektu jest integracja działań na rzecz zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności w łańcuchu zaopatrzenia. Cel ten realizowany jest głównie poprzez harmonizację metod analitycznych badania żywności. W Projekcie MoniQA zaangażowane są 33 instytucje z 20 krajów, 5 kontynentów...
There is a growing tendency in frozen ready meals consumption both worldwide and also in Poland. Therefore, the proper safety and ąuality of these meals must be assured. The paper prouides guidance in the field of safety and ąuality parameters of frozen ready meals production. It also includes an example of ąuality management plan in frozen vegetables or uegetables and meat ready meals’ production...
Zapewnienie bezpieczeństwa posiłków oferowanych w szpitalnych blokach żywienia jest bardzo ważne ze względu na specyfikę osób żywionych - hospitalizowanych pacjentów. Bezpieczeństwo wytwarzanych posiłków zapewnia się głównie poprzez działalność prewencyjną polegającą przede wszystkim na wdrożeniu i przestrzeganiu dobrych praktyk higienicznych oraz procedur systemu HACCP opartych na analizie zagrożeń...
Jesienią 2007 r. przeprowadzono badania ankietowe dotyczące oceny stopnia realizacji zasad GHP/GMP (dobrych praktyk higienicznych/dobrych praktyk produkcyjnych) oraz wdrażania systemu HACCP (system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli) w placówkach oświatowo-wychowawczych na terenie 9 województw. Wyniki uzyskane na podstawie 225 ankiet wykazały, że w 90% placówek zostały opracowane i wdrożone...
Zapewnienie bezpieczeństwa i wysokiej jakości posiłków w szpitalach jest sprawą bardzo istotną. Osoby hospitalizowane z obniżoną odpornością są zdecydowanie bardziej podane na zakażenia i zatrucia pokarmowe. Ponadto racjonalne żywienie szpitalne jest elementem terapii. Przygotowywanie posiłków szpitalnych, w tym ich bezpieczeństwo i racjonalizacja, jest często niedoceniane i nierozumiane przez dyrekcję...
The survey was carried out in 16 provinces of Poland. Its objective was to collect information on the actual situation in the area of implementing Good Manufacture Practice (GMP), Good Hygiene Practice (GHP) and Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP) in food production and processing plants. The survey demonstrated that 91% of the surveyed plants are familiar with GHP rules and 95% with...
Przeprowadzone badanie obejmuje obszar 16 województw na terenie Polski. Cele badania było zebranie danych na temat aktualnego stanu w zakresie wdrażania zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP), Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP) w zakładach produkcji i przetwórstwa żywności. Badanie wykazało, iż spośród ogółu zakładów, które wzięły w nim udział, znajomość zasad GHP deklaruje 91% przedsiębiorstw,...
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.