The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
Plant-origin oils are an essential element of the diet, affecting the preservation of health, but also of significant importance for the care of skin and its appendages. Among fats of plant origin, oils from fruit seeds are an important group. They are a rich source of fatty acids, tocopherols, tocotrienols, carotenoids, flavonoids, phytosterols and other bioactive compounds that have positive effect...
The study determined the morphological and genetic diversity among nine cultivars of peppermint (Mentha × piperita L.): ‘Almira’, ‘Asia’, ‘Chocolate’, ‘Citaro’, ‘Granada’, ‘Grapefruit’, ‘Multimentha’, ‘Swiss’ and ‘Variegata’. The leaves of the peppermint cultivars were characterized by substantial variation in morphology and size. The leaves of ‘Multimenth’, ‘Grapefruit‘ and ‘Swiss’ were largest,...
Oznaczono zmiany zawartości polifenoli ogółem i aktywność antyoksydacyjną metodą z DPPH oraz FRAP ekstraktów: metanolowych, etanolowych, wodnych oraz acetonowych, otrzymanych z werbeny cytrynowej (Lippia citriodora (Palau) Kunth.) w czasie ich przechowywania (3, 6, 9 i 12 miesięcy). Największą zawartość polifenoli ogółem zanotowano w ekstrakcie metanolowym, najniższą zaś w wyciągu acetonowym. Ekstrakt...
W pracy przedstawiono wyniki oceny sensorycznej oraz hedonistycznej w zakresie smaku i zapachu dla naparów ze świeżych liści mięt. Analizie poddano 7 gatunków i odmian mięt należących do trzech chemotypów (karwonowy, linalolowy i mentolowy), uprawianych w gruncie. W badaniu intensywności smaku i zapachu najwyższą punktację uzyskały: mięta pieprzowa M.× piperita L. (chemotyp mentolowy) oraz mięta marokańska...
Suszenie jako metoda utrwalania żywności, w tym ziół przyprawowych, ogranicza rozwój mikroorganizmów i przebieg reakcji biochemicznych w surowcu, ale równocześnie wpływa na zmianę jej cech sensorycznych oraz skład chemiczny. Ziele tymianku właściwego (Thymus vulgaris L.) suszono czterema metodami: naturalną, konwekcyjną (w temperaturze: 40, 50 i 60 °C), mikrofalowo oraz sublimacyjnie. W analizie sensorycznej...
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.