The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
The objective of the paper is identifying the main organic food sales channels from processing companies and attempting to determine their influence on organic food processing. Recently, the dynamic development of organic farming and its market has been observed. Nevertheless, the elements of this market show a number of weaknesses. One of the weakest links of the studied market is the processing...
W artykule podjęto próbę określenia determinant konkurencyjności przedsiębiorstw sektora MSP w branży piekarniczo-cukierniczej. W tym celu przeprowadzono badania wśród 70 małych i średnich firm zlokalizowanych w województwie wielkopolskim. Z badań wynika, że jedynie co piąte przedsiębiorstwo analizuje swoją pozycję rynkową. Zdaniem ankietowanych, w otoczeniu biznesowym największy wpływ na konkurencyjność...
The paper presents the results of research conducted in 2015 on 77 enterprises located in wielkopolskie voivodship operating in the confectionary and bakery industry. The investigation concerned external and internal factors of competitiveness occurring in the inquired companies. The results of the research show that fiscal policy of the state has the greatest importance in the business environment...
The aim of the paper is to analyse the selected factors determining competitiveness of the fruit and vegetables processing sector. The results of inquiry research conducted in 32 enterprises of the sector located in Wielkopolska Voivodship were presented in the paper. The conducted research proves that, according to the management, the companies have large competitive and developmental potential,...
W artykule zaprezentowano wyniki badań prowadzonych w handlu detalicznym żywnością ekologiczną w latach 2011–2012 w ośmiu największych aglomeracjach miejskich w Polsce. Badaniami objęto 131 sklepów specjalistycznych oferujących żywność ekologiczną. Z przeprowadzonych badań wynika, że asortyment badanych placówek jest dość zróżnicowany, niemniej jednak występują braki niektórych poszukiwanych produktów,...
W artykule przedstawiono wyniki badań ankietowych przeprowadzonych wśród rolników prowadzących gospodarstwa ekologiczne na terenie województwa wielkopolskiego. Celem badań było poznanie opinii rolników na temat wsparcia tych gospodarstw, m.in. motywów i efektów uczestnictwa w pakiecie Rolnictwo ekologiczne, stawek wsparcia i ewentualnych zmian w przyszłości, wpływu dopłat na dochód. Badania ankietowe...
The analysis of the revenues and expenses of the Social Insurance Fund was conducted in the paper. The revenues sources and their determinants, including number of the insured, were presented. While discussing the expenses, special attention was paid to the number of beneficiaries and the level of benefits. Between 1999 and 2012, the growth of revenues was higher than the growth of expenses. The proceeds...
The article presents the results of an inquiry research carried out in 2011 among specialist and general retail grocery outlets offering organic food. A comparative analysis of the width and depth of organic products range was conducted and grounds for lack of the offer complexity, particularly in retail grocery outlets, were presented as well. The sources of supply in basic products groups and the...
Celem badań była prezentacja wyników badań ankietowych dotyczących strategii konkurencyjności, prowadzonych wśród 32 przedsiębiorstw sektora owocowo-warzywnego w latach 2010-2013 r. Grupa badawcza została dobrana w sposób celowy i były to jednostki w ramach działu EKD15.3. Z badań wynika, że przedsiębiorstwa wysoko oceniają własne źródła przewagi konkurencyjnej, zwłaszcza w zakresie funkcji i jakości...
The quantity changes in organic farming in the European Union countries in regard to the number and area of organic agricultural holdings were shown in the paper. The regulations and system of financial support for organic farming were presented as well. The article also presents the market of organic products in the European Union countries and compares the organic market in Western Europe and the...
W artykule przedstawiono główne cechy rynku żywności ekologicznej w Polsce. Jednymi z najważniejszych barier jego rozwoju są ograniczenia o charakterze popytowym, związane z wysokim poziomem cen produktów ekologicznych. W opracowaniu zaprezentowano wyniki badań cen detalicznych ekologicznych oraz konwencjonalnych warzyw i owoców. Podjęto również próbę określenia podstawowych czynników determinujących...
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.