The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
Wśród wszystkich gatunków zwierząt łownych w Polsce dziki dostarczają największej ilości mięsa. Stąd też celem pracy jest charakterystyka tego surowca oraz analiza możliwości wykorzystania mięsa dzików, szczególnie w przetwórstwie. W pracy dokonano charakterystyki jakościowej tusz, opisano udział elementów zasadniczych oraz ich skład tkankowy. W analizie składu chemicznego mięsa zwrócono uwagę na...
The aim of the study was to determine the effect of high voltage electrical stimulation (330 V, 17 Hz, 120 s) of beef half-carcass and heat treatment on tenderness and water holding capacity of meat. The experimental material was a semimembranosus muscle derived from Polish Holstein-Friesian heifers (n=12). In the experiment, a forced and natural air circulation ovens were used; the raw material was...
Pedagogical and educational institutions play an important role in health education. The proposed systemic principles should account for biological, environmental and cultural factors that determine the health of children and adolescents. Young people’s individual needs should constitute the framework of educational policy in the prevention of obesity and overweight. An analysis of health education...
Marynowanie to tradycyjna metoda przygotowania surowców spożywczych do dalszej obróbki lub bezpośredniego spożycia, od wieków stosowana w gospodarstwach domowych, a od kilkudziesięciu lat – w gastronomii i przemyśle mięsnym. Główna rola marynowania, polegająca na poprawie kruchości surowców mięsnych oraz ich smaku i zapachu, ewoluuje w kierunku zwiększenia wydajności i jakości mięsa. Popyt na produkty...
The concentrations of polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) were determined in grilled sausage and fire-roasted sausage, and the results were compared with statutory threshold levels. Sausages were grilled over charcoal and roasted over a campfire. Sausage was heated until the temperature in the geometric center of the sample reached 75°C. Nine PAH compounds were identified by high-performance liquid...
Decreasing energy resources, world population growth, and the development of societies based on the principle of sustainable development are the main factors increasing the importance of ecological aspects of production and consumption. One of the proposals taking into account the ecological aspect is the introduction of an ecological indicator – carbon footprint – characterized by all kinds of products...
W pracy przedstawiono wyniki badań, których celem było określenie zawartości wybranych wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w grillowanych produktach mięsnych. Materiał badawczy stanowiły: boczek, karkówka oraz filet indyczy o zawartości tłuszczu odpowiednio: 45, 20,5 i 2,5 %. Surowiec grillowano na grillu węglowym w temperaturze ok. 250 °C. Zawartość WWA w grillowanych produktach...
Jednym z najczęściej wskazywanych zagrożeń współczesnego świata jest emisja gazów cieplarnianych i ich udział w zmianach klimatycznych naszej planety. Udział poszczególnych produktów, technologii czy organizacji w emisji gazów cieplarnianych, wyrazić można w postaci uniwersalnych wskaźników ekologicznych. Jednym z nich jest ślad węglowy (Carbon Footprint – CF), który określa ilość gazów cieplarnianych...
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.